Dit koopmanshuis is in 1651 gebouwd voor Pieter Quartier en krijgt dan de naam Het Roode Hert of het Roode Hart. Na de voltooiing verkoopt Quartier het voor ƒ 18.500 aan zijn schoonmoeder Esther of Hester Loten, regentes van het Walenweeshuis en weduwe van de in 1646 overleden koopman Daniel van Liebergen
Het huis heeft een 6,04 m. brede gevel met doorgaande Dorische pilasters, de topvensters samengesteld door Korinthische pilasters, twee zolderlichten en festoenen boven de verdiepingen.
Het is misschien ontworpen door Vingboons of het is een ontwerp gemaakt naar voorbeelden van Vingboons met een pilaster-halsgevel. In de eerste helft van de achttiende eeuw is een nieuwe pui aangebracht waarvan de huidige stoep nog een overblijfsel is.
Deze gevel is rond 1867 vervangen door een ontwerp van architect C. Outshoorn. Zie ook tabblad "gevel 1867".
In 1895 vestigt de Reflex Compagnie, voorheen Loman & Co., hier haar kantoor, magazijn en fabriek van fototoestellen. Maar het bedrijf wordt in 1898 geliquideerd.
In 1889 wordt het pand toegewezen aan de weduwe van Fahrensbach, Wilhelmina Frederica Carolina Otto, die er blijft wonen. In 1897 heeft ze het onder pui al laten wijzigen, het krijgt een groot raam, en voorzien van een tegeltableau met de naam Gebouw Noord Holland temidden van art-nouveau ornamenten.
De volgende gebruiker is sneldrukkerij Albracht & Co. De drukkerij zit dan in het achterhuis, de winkel en de kantoren zijn in het voorhuis. Het bedrijf was voorheen gevestigd in de Kalverstraat. In 1901 verhuist de sneldrukkerij Albracht weer naar Rokin 62.
Het pand is in 1901 op de veiling gekocht door de fabrikant en koopman J.P. Nord Thomson voor f 21.000,- en f 700,- opgeld. Dit gebouw heeft de naam Noord-Holland; het ander pand, aan de Keizersgracht 382, noemt hij dan Zuid-Holland. Hij laat het verbouwen door bureau A.L. van Gendt en door de aannemer P.J. van Doorn voor f 9.309,-. De kantoren worden later verhuurd.
Thans is het een appartementsgebouw met een witte gevel met rechte kroonlijst, waarop de oude hijsbalk rust. En met de oude stoep.
Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.
Foto's of andere informatie vande panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.